Kako se priprema Majonez ajvar?
20.10.2012, 11:15
Potrebno je:
5 kg paprike (pretežno crvene)
6 kg plavog paradajza
3 l vode
1,5 čaša od joguta šećera
1 čaša soli
1 šoljica ulja
600 ml ulja
1 šoljica alkoholnog sirćeta
(ili pola šoljice esencije)
nekoliko čili papričica
Priprema
3 l vode, 1/5 čaša od jogurta šećera, 1 čaša soli, 1 šoljica ulja, 1 šoljica sirćeta (ili 1/5 šoljice esencije), sve to pomešati i istaviti da provri. Za to vreme papriku očistiti, oprati i staviti u napravljeni rastvor da se obari.
Kada je paprika obarena, izvaditi je iz rastvora, prohladiti pa samleti na mašini za mlevenje mesa. Plavi paradajz oprati, očistiti od peteljke (zelenog dela) i ispeći u rerni. Ispečeni plavi paradajz oljustiti, samleti na mašini i sjediniti sa mlevenom paprikom.
Zatim dobijenu smesu dinstati do željene gustine, da bude odprilike upola manje od samlevene mase.
Zatim dodajemo 600 ml ulja na sledeći nacin: (ovo je veoma važno, jer ovaj postupak ovoj zimnici daje specifičnu aromu) Ulje dobro zagrejemo, mora da zacvrči kad ga dodajemo, a dodajemo ga lagano, odnosno postepeno (sipamo malo ulja promešamo, pa ponavljamo postupak, sve dok ima ulja.
Pržimo još malo stalno mešajući, dodamo malo čili papričica, ako volimo ljuto, ako ne ne dodajemo. Vrelo sipamo u mlake tegle, dobro zatvorimo, Okrenemo tegle naopačke, ušuškamo ih i ostavimo preko noći, da se hlade.
Ujutro stavimo majonez ajvar na police.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.