Kako se priprema Slatko od šumskih jagoda?
01.11.2012, 11:53
Potrebno je:
700 g očišćenih jagoda
2 kg šećera
2 čaše vode
Priprema
Ako želite da imate slatko sa najlepšim mirisom onda sredinom juna potražite na pijaci divlje jagode.
Kuvanje šumskim jagodama ne oduzima ništa od njihovog planinskog mirisa i pravo je uživanje uzeti kašičicu ovog slatka.
Jagode pažljivo očistite od peteljki i stavite u đevđir, pa, takođe krajnje pažljivo, u lakim mlazevima operite. Ostavite da dobro otkaplju.
Za to vreme od šećera i dve čaše vode skuvajte gust sirup. Spustite pažljivo jagode u njega i kuvajte dalje.
Šerpu pokatkad prodrmajte, ali ne mešajte. Ako je moguće, nemojte skidati penu.
Kad se slatko dovoljno skuvalo (probajte kašikom da li je sirup gust da pada u teškim kapima), sklonite sa štednjaka, pažljivo openite i pokrijte mokrim čistim platnom.
Ostavite da stoji najmanje 10 sati. Posle toga punite čiste, suve teglice pazeći da svaka ima dovoljno safta. Povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.
Ako je na dobrom mestu, slatko od šumskih jagodica može da dočeka i sledeće leto.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.