Kako se priprema Slatko od trešanja?
03.11.2012, 11:17
Potrebno je:
1 kg očišćenih trešanja
1,300 kg šećera
1 limun
1 vanila
2 čaše vode
Priprema
Slatko od trešanja je rano slatko. Može se spremiti početkom juna. Može se kuvati od belih, ali i od rumenih i crvenih trešanja. Ako želite da crvene trešnje budu u slatku bele, morate u toku kuvanja staviti u šerpu kašičicu vinobrana. Inače, plodovi koje birate za slatko treba da budu zdravi, neprezreli i krupni.
Trešnje operite i očistite od eventualnog lišća, peteljki, i koštica. Ostavite da otkaplju na ćevćiru.
Uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko, sipajte šećer u nju, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup. Kad je sirup gotov, spustite u njega trešnje. Kuvajte dalje i dodajte vanilu i sok od limuna. Temperatura štednjaka i dalje treba da bude jaka.
Slatko je gotovo kad sirup sipan iz kašike ne teče u jednom mlazu, već u prekidima, tj. teškim kapima. Tada skinite penu i pokrijte navlaženim platnom.
Ostavite da stoji oko 12 sati. Pripremite čiste, suve teglice i sipajte slatko u njih pazeći da u svakoj bude dovoljno plodova i safta. Povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.
Slatko će trajati nepromenjeno sve do sledeće godine.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.