Kako se priprema Slatko od šljiva sa orasima?
03.11.2012, 11:24
Potrebno je:
1 kg šljiva
1 limun
malo limuntusa
250 g kreča
četvrtine jezgra oraha
(brojčano onoliko koliko ima šljiva)
4 litra vode za krečnu vodu
1 čaša vode za sirup
Priprema
Kreč razmutite u polovini vode predviđene za krečnu vodu, a zatim dodajte celu količinu. Ostavite da se kreč slegne, a voda izbistri.
Šljive sasvim tanko oljuštite. Pažljivo odvojite bistru vodu od kreča i spustite u nju šljive. Posle 1 sat izvadite šljive iz krečne vode i pažljivo ih, pomoću đevđira, operite u nekoliko voda. Svakoj šljivi izvadite košticu, ali tako da ne pokvarite oblik šljive. Na mesto koštice ubacite četvrtine jezgra oraha.
U šerpi za kuvanje slatka od šećera i čaše vode skuvajte gust sirup, nešto malo gušći nego za slatko od voća koje ne pušta vodu. Pre nego što je sirup potpuno gotov, spustite u njega kolutove oljuštenog limuna. Pripremljene šljive polako spustite u sirup i kuvajte oko 25 minuta.
Pred kraj kuvanja dodajte malo razređenog limuntusa. Skinite slatko sa štednjaka, pažljivo ga openite i pokrijte mokrim čistim platnom.
Ostavite da stoji nekoliko časova pa onda sipajte u čiste, suve teglice.
Teglice povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.