Kako se priprema Slatko od malina?
07.11.2012, 11:11
Potrebno je:
1 kg očišćenih malina
1,300 g šećera
1 čaša vode.
Priprema
Maline mogu sazreti već krajem juna i njihova sezona ne traje dugo. I pored toga što, kao i kupine, imaju semenke u plodu, od njih se može skuvati ukusno i mirišljavo slatko. Kao i slatko od šumskih jagodica, slatko od malina se sprema bez dodataka vanile ili limuna. Tako maline zadrže svoj prirodni miris.
Odaberite krupne i čvrste, ne suviše zrele plodove malina i očistite ih od eventualno zaostalih peteljčica. Uzmite šerpu za kuvanje slatka pa ređajte u nju red šećera, red malina, dok ne utrošite celu količinu, Pokrijte i ostavite da stoji najmanje 12 časova. Posle toga stavite šerpu na štednjak, sipajte vodu i kuvajte slatko na jakoj temperaturi.
Kad se sok slatka zgusti toliko da pada u teškim kapima, skinite šerpu sa štednjaka, openite i pokrijte mokrim čistim platnom. Sačekajte da se ohladi pa onda sipajte u suve i čiste teglice.
Povežite teglice celofanom i ostavite, kao i druga slatka, na prohladno mesto.
Kuvano na ovaj način, slatko od malina može dugo da stoji, ali plodovi u njemu neće biti tako kompaktni kao kod slatka ukuvanog sa plodovima koji su stajali u krečnoj vodi.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.