Kako se priprema Slatko od pomorandži?
07.11.2012, 11:12
Potrebno je:
1 kg šećera
1 kg manjih pomorandži
4 dl vode
Priprema
Slatko od pomorandži je jedino slatko koje nije vezano za doba pripremanja i može se spremiti u toku cele godine kad god ima pomorandži u prodaji. Najčešće se sprema u zimskom periodu kad ponestane drugog slatka.
Pomorandže dobro operite, oljuštite i isecite na kriške. Isečene kriške pažljivo očistite od semena i kožice. Skuvajte gust sirup od šećera i vode, pa u njega stavite kriške pomorandži.
Kad uzavri, izvadite pomorandže iz sirupa pa sirup vratite na štednjak da bez pomorandži vri oko 15 minuta. Tim sirupom prelijte pomorandže i ostavite ih da stoje oko jedan sat.
Posle toga sirup opet pažljivo ocedite i još jednom kuvajte bez pomorandži na štednjaku, da vri oko 12 minuta, tj. dok se ne zgusne.
U njemu, radi mirisa, treba kuvati isečene kore pomorandži koje ćete kasnije izvaditi. Sada sipajte pomorandže u sirup i kuvajte kao ostalo slatko dok se sok slatka na zgusti.
Kad je kuvano, skinite penu i pokrijte mokrim platnom da se potpuno ohladi. Posle nekoliko časova sipajte slatko u čiste, suve teglice, povežite celofanom i ostavite tamo gde čuvate i ostalo slatko. Slatko od pomorandži, ako je dobro skuvano, može da traje veoma dugo.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.