uputstva
zaštita voća

Kako pravilno zabiti ekser?

06.03.2013, 11:12
1. Ekser se postavi koso na željeno mjesto, koje prethodno treba označiti (ako se drži koso, bolje se vidi oznaka), zatim se uspravi i čvrsto drži.

2. Čelom čekića (samo kod malih čavala vrhom) udara se pažljivo po glavi eksera dok se čavao ne zabode tako da više ne može pasti. Nakon toga treba postepeno pojačavati snagu udarca i zabijati čavao. Pri posljednjim udarcima treba paziti da se ne ošteti površina materijala u koju zabijamo ekser.

Napomena :

Za čvrsto povezivanje nije odlučujuča debljina eksera, već dubina do koje prodre. Na primjer, ekser je pravilno odabran kad pri pravokutnom spoju dviju dasaka 1/3 čavla otpada na gornju a 2/3 na donju dasku. Kod ovakvog vezanja ekser najčešće pogađa drugu dasku u čelo drveta, tj. paralelno s vlaknima drveta. Ekseri koji su zabijeni na takav način najčešće ne drže dovoljno čvrsto, pa se preporučuje da se zabiju ukoso, i to uvijek naizmjence, ulijevo i udesno (izmjenično zakošenje).
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.