Gajenje ruža
05.07.2010, 14:12
Na desetine milijarde ruža se godišnje uzbere i proda vezano uz različite praznike, kao što su 8 mart, Valentinovo i slične. Na milione vrtova gaji ruže, a mnogi od njih gaje isključivo ruže i ni jednu drugu vrstu biljaka. Zapravo, ako prošetate internetom videćete da postoji na stotine, ako ne i na hiljade asocijacija i društava koji su posvećeni ružama.
Ruže su simbol ljubavi, i kao takve inspirisale su muzičare, pesnike i autore. Poznato je da je Šekspir pomenuo ruže više od 50 puta u njegovim poemama i dramama.
Kleopatra je, danas tvrde istoričari, ukrašavala svoju palatu, podove i zidove ružinim laticama. Konfučije, sa druge strane je posedovao biblioteku od 600 knjiga posvećenu isključivo baštovanstvu ruža. Zaboravite na dijamante i bisere — Grci su se odevali vencima od ruža za vreme najznačajnijih festivala. Napoleonovažena Žozefina je volela ruže i imala je u svojoj bašti preko 250 vrsta ruža.
Ruže su uvek bile oko nas i pored nas. Arheolozi su otkrili fosilizovane ostatke divljih ruža koje datiraju od pre 40 miliona godina.
Šta je to što nas privlači ružama?
Sigurno to je njihova lepota i njihov miris. Postoji veoma mnogo vrsta ruža – skoro 150 ili 200 vrsta iz porodice Rosa i hiljade varijacija. Postoje minijaturne ruže, ruže puzavice, ruže koje su veličine fudbalske lopte, sićušne ruže, ruže koje su crvene, bele, pink i žute. Postoji čak i baza podataka o ružama koja sadrži referentne podatke o preko 6500 ruža, koje je moguće pretražiti po imenu, boji, varijaciji, klasifikaciji i mnogim drugim karakteristikama.
Iako se ruža smatra kraljicom ćveća, mnoge vrste ruža takođe imaju reputaciju primadona u biljnom svetu. Ruže su osetljive, zahtevaju obilne količine organskog đubriva, a često su podložne bolestima i napadima od strane insekata. Drugim rečima – ruže zahtevaju vašu pažnju. Sa druge strane ne morate da budete rob ruža. Ako se redovno brinete o njima, važa bašta ruža može da postane divan vrt kome će se svi diviti.
Ruže su lepe ali one mogu poslužiti i na drugi način do li samo svojom vizuelnom stranom. Ruže se mogu iskoristiti u kuvanju a poseduju i zdravstvenu korist. Ruže imaju dugačku istoriju u kulinarskom svetu. U drevnoj Mesopotamiji u 7 veku pre nove ere gajili su ruže i upotrebljavali ih u medicinske svrhe. Rimljani su koristili ruže u kulinarskim receptima, ali i za kozmetiku ili u zdravstvene svrhe. Na primer, rimljani su ih upotrebljavali da bi u kombinaciji sa vinom pravili lek protiv mamurluka. U srednjem veku ruže su bile sastojak recepata za pripremanje ribe ili pudinga. Ružine latice su dodavane parfemima radi poboljšanja mirisa.
Ruže su odličan izvor vitamina A, B3, C, D i E, pa tako od ploda divlje ruže može da se priprema čaj ili džem. Plod divlje ruže se koristi i u borbi protiv infekcija, posebno infekcija bešike.
Peteljke ruže mogu namirisati praktično sve, od čokolade do sirupa, meda, sirćeta, ulja i sosova. Ružina voda se koristi da bi se dodao ukus kolačima, tortama i specijalitetima, posebno na Bliskom Istoku.
Danas, kao i u prošlosti, ružino ulje ili ružina voda se koriste u kozmetici, u proizvodnji parfema i aromaterapiji.
Postavio clan: Uputstvo_84
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.