Kako utvrditi zrelost lubenice?
24.04.2012, 11:51
utvrđivanje zrelosti plodova je dosta teško : iskusni baštovani zrelost lubenice utvrđuju na osnovu zvuka kuckajući ih prstima. Kod zrelih plodova zvuk treba da bude tup ali ne previše dubok. Dubok zvuk je znak da je plod prezreo, šupalj, lako sklon kvarenju i praktično neupotrebljiv. Ovo važi samo za plodove okruglog oblika, a kod duguljastih plodova ova provera je nepouzdana. Takođe zvuk se menja u toku 24 časa pogotovu u poslepodnevim satima kada su visoke temperature. Neki znaci zrelosti su isti za sve tipove kao na primer kod zrelih plodova lozica do same drške počinje da se suši i menja boju, zatim kod zreih plodova deo koji leži na zemlji je dobio žutu boju. Neki manje iskusni baštovani zrelost određuju tako što stegnu plod i ako se čuje krckanje plod je zreo. To je apsolutno pogrešna i štetna metoda jer se tako plod gnječi i sklon je kvarenju. Sve ovo jesu znaci zrelosti ali su ipak nesigurni jer se baziraju samo na iskustvu baštovana. U drugim zemljama, na primer u Americi, koristi se aparat koji na principu infracrvenih zraka određuje zrelost i slatkoću ploda. Nadajmo se da će to uskoro zaživeti i kod nas. Berba se obavlja u nekoliko navrata i to obično na svaka 2-3 dana. Plodove treba brati isključivo izjutra ili predveče. Plodove u toku transporta ne treba tumbati. U hladnim prostorijama gde je temperatura 5-8 stepeni plodovi se mogu sačuvati 15 do 30 dana a u zavisnosti od sorte i više dana.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.