Kako pripremiti sudove za predstojeću berbu?
08.05.2012, 11:37
Ovo je jedan od najvažnijih uslova za dobijanje kvalitetnog vina. Pre početka berbe treba izvršiti pranje, čišćenje i dezinfekciju buradi i ostalih sudova. Pripreme za preradu novog roda treba otpočeti blagovremeno. Prazne bačve zaštititi od rasušivanja, prisustva plesni, buđi itd. Takođe je jako bitno kod bačvi da treba iz njih odstraniti neprijatne mirise. Bilo kakav zadah bačvi je nepoželjan i ukazuje na razvoj plesni i bakterija što je pogubno za dobijanje kvalitetnog vina.
KAKO?
Jedna od metoda da se uklone strani mirisi i zadah na plesni kod bačvi koje su dugo korišćene jeste da se tretiraju negašenim krečom, tako se uništavaju nepoželjni mikroorganizmi koji su se uvukli između duga i drugih pukotina u bačvi. Nakon tretiranja bačve treba dobro isprati vodom. Ispiranje ponoviti više puta. Ako su sudovi od drveta treba ih konstantno kvasiti vodom kako iznutra tako i spolja,a ako su u pitanju sudovi od inoksa i PVC-a oprati ih vodom i dezinfikovati vinobranom spolja i iznutra. Dobro očišćene i oprane bačve treba zatim zaštititi do punjenja. Zaštita se vrši paljem sumpornih traka, u početku sa većom dozom tj. polovina sumporne trake na hektolitar vina a kasnije dozu smanjiti.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.