Kada počinje berba grožđa?
08.05.2012, 11:40
Berba grožđa počinje kada se uspostave optimalni uslovi za berbu, a to je trenutak kada je procenat šećera i vinskih kiselina u zadovoljavajućem odnosu. Berbu grožđa treba obavljati po lepom i suvom vremenu. Po kiši i hladnom vremenu grožđe ne treba brati. Takođe je bitno zdravstveno stanje grožđa. To je posebno važno kada se vrši tkzv. probirna berba,gde se moraju brati potpuno zdravi i zreli grozdovi. Grozdove treba brati makazama ili oštrim nožem vodeći pri tom računa da se ne povredi lastar vinove loze. Za berbu mogu da posluže i plastične kofe ili plastični sanduci, pletene korpe i sl.. Voditi računa da ne dođe do pucanja bobica i gubitka grožđanog soka.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.