Kako čuvati jabike u zimskom periodu?
08.05.2012, 11:47
Jabuka kao i ostalo voće bogata je vitaminima i mineralima neophodnim za ljudski organizam pa je stoga neophodno očuvati je u svežem stanju za uportebu u zimskom periodu. Postoje više načina čuvanja voća a nih ćemo prikazati na primeru čuvanja jabuke. Jabuka u svežem stanju može se čuvati u hladnjačama, podrumima, magaciniskim prostorima pripremljni za tu svrhu i u trapovima.
U hladnjačama plodovi se mogu čuvati za duži vremenski perid i to obične hladnjače ili po mogućnosti ULO hladnjače.
Međutim ako se plodovi čuvaju za kraći vremenski period t.j. u toku zimskog perioda najčešće se za čuvanje jabuke koriste podrumi, magacini ili u nekim mestima trapovi.
Podrumi i magacini: Podrumi ili magacinski prostori za čuvanje jabuke moraju biti okrečeni i dezinfikovani. Zatim moraju biti obezbeđeni vodom, ventilacionim uređajima, termometrima,vlagomerima itd. U prostorijama gde se skladište plodovi jabuke ne smeju se nalaziti drugi proizvodi niti supstance od kojih jabuke mogu da poprime strani miris. Najbitnije za ovakav način skladištenja je očuvanje optimalne tempeature i vlažnosti u skladištima. Postoje više načina smetaja u skladišni prostor: Jedan od postupaka je da se kvalitetni i zdravi plodovi pojedinačno umotaju u salvete,polumasni papir itd.i da se tako pripremljeni slažu u gajbice, sanduke koji su takođe čisti i bez stranih mirisa. Tako upakovani plodovi slažu se u skladišta. Optimalna temperatura skladištenja treba da je najviše do 5 stepeni a vlažnost vazduka 70- 80 %. Iako su ispunjeni svi uslovi, posle izvesnog vremena nekada se može pojaviti smežuranje plodova na vršnim delovima. U tim slučajevima pod treba kvasiti vodom. Sledeći način je da se plodovi mogu pakovanja je da se plodovi mogu čuvati i u polietilenskim vrećicama kapaciteta do 5 kilograma. Vrećice treba da budu izbušene zbog cirkulacije vazduha. Vrećice se pakuju u sanduke ili korpe i ostaljaju u skladištu pod istim uslovima kao i u predhodnom slučaju.
Pored hladnjača, podruma i magacinima u nekim mestima jabuke se čuvaju još i u t r a p o v i m a.
U trapovima se obično čuvaju jabuke manje otpornijih sorti. Trapovi mogu biti:
- ukopani u zemlji
- poluukopani ili
- na površini zemlje
Cilj svega gore navedenog je očuvanje kvaliteta, svežine, hranliljivih vrednosti jabuke itd. Poznato je da je najbolje da se voće koristi u svešem stanju a jabuka je u tom pogledu vodeća kao voće za upotrebu u svežem stanju u zimskom periodu,pre svege zbog njene hranljive vrednosti i hemijskog sastava. Jabuka sadrži velike količine vitamina C koji se kako je poznato prilikom termike obrade manje-više gubi što joj daje značajno mesto u upotrebi u svežem stanju. Naravno ne treba zanemariti ni ostale elemente hranljivosti jabuke. U ovim hladni zimskim danima treba jesti bar jednu svežu jabuku na dan.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.